Kg. Baru Jumpa, Tenom
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  
Selamat datang ke Portal Kg.Baru Jumpa, Tenom... kehadiran anda pasti akan memeriahkan lg portal kg kita ini... kalau bukan kita, siapa lagi... kongsikanlah idea-idea anda yg bernas utk bacaan, tatapan dan renungan bersama... DO MEFAFU BANG PORTAL KG BARU JUMPA. ACING TAU MARE TERAWE LUK DO KUAN BAWANG TAU. KUDENG FEH TAU LUK MARE TERAWE LUK MELAGAN KUAN FUFU TAU, IDAE TE NAN GELASAN.... TERIWAYEN FAD-FAD...
Ikon PKBJ
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

Most users ever online was 22 on Tue Jun 10, 2014 1:35 pm
Latest topics
» Febala Lundayeh Ngerawea Lundayeh
by yemi Mon Feb 24, 2014 7:55 pm

» Malu mengaku bangsa sendiri
by taiyang Tue Dec 03, 2013 1:25 pm

» Pecah masuk rumah
by taiyang Tue Dec 03, 2013 1:06 pm

» Data Penduduk - (Tolong Tambah dan Perbetulkan) Igrore Duplicate
by taiyang Tue Dec 03, 2013 1:04 pm

» Portal ni harus diperkenalkan lagi agar membawa manfaat
by taiyang Tue Dec 03, 2013 1:01 pm

» Anak Lundayeh Berniaga Online
by maxyrahimura Tue Dec 03, 2013 12:08 pm

» Pemandangan kg.baru jumpa
by maxyrahimura Tue Dec 03, 2013 11:56 am

» Wajah Warga BJ Tahun 60an
by maxyrahimura Tue Dec 03, 2013 11:55 am

» Komputer kamu slow betul?
by maxyrahimura Tue Dec 03, 2013 11:52 am

» Apa antivirus kamu pakai?
by maxyrahimura Tue Dec 03, 2013 11:51 am

» Ayud Bang Internet
by maxyrahimura Tue Dec 03, 2013 11:50 am

» Penglibatan bangsa lundayeh dlm kerajaan
by maxyrahimura Tue Dec 03, 2013 11:48 am

» Rubin Balang bukan ketua kita
by maxyrahimura Tue Dec 03, 2013 11:47 am

» PRU13
by maxyrahimura Tue Dec 03, 2013 11:44 am

» LUNDAYEH, LUNBAWANG AND ALLAH - SURAT PILIHAN BULAN JANUARI 2011.
by maxyrahimura Tue Dec 03, 2013 11:40 am

PKBJ Chatbox

ShoutMix chat widget
Pengunjung / Visitors
Top posters
Admin
 
Pahlawan
 
BUNGKAKIT
 
garam
 
Lundayeh original
 
yacob musa
 
Abai Musa
 
maxyrahimura
 
Joel
 
terjumpa
 

Share | 
 

 Mahkota dewa

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
Admin
Admin


Posts : 305
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Mon Feb 14, 2011 12:36 pm

bagus ni...


pokok mahkota dewa... ambil dr internet...



buahnya...
Back to top Go down
View user profile http://barujumpa.great-forum.com
Admin
Admin


Posts : 305
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Mon Feb 14, 2011 12:55 pm

dr internet... http://myherbsweblog.blogspot.com/2010/12/mahkota-dewa-god-treatment-of-irian.html ... & diterjemah ke BM...

mahkota dewa (phaleria macrocarpa) dikenali sbg tumbuhan perubatan... asal dr irian jaya, indonesia... saiz tdk terlalu besar & tdk tinggi.. lingkungan 3m tinggi... buah tumbuh di dahan/batang, warna merah sebesar genggaman tangan bayi... buah digunakan utk ubat penyakit spt gatal2, selesema, kanser, kencing manis, sakit jantung, dsb...

bahan terkandung dlm buah MD ialah alkaloids, sapoinins, flavonoids, & polyphenols.
Alkaloids - tawarkan & singkir rabun toksin dlm badan
Saponin - sumber anti bakteria & anti virus, tingkatkan sistem imunisasi badan, kurangkan gula dlm darah & 'blood clotting'
Flavonoids - berguna utk kitaran darah dlm badan & menghalang saluran darah dr tersumbat, kurangkan kolesterol & lemak dlm saluran darah, kurangkan risiko penyakit jantung, mengandungi anti-oksidan & kurangkan kesakitan jika ada pendarahan atau terseliuh
polyphenols
-anti allergy (alahan)

utk sakit belakang, darah tinggi, kencing manis, dsb...
1. hiris nipis2 buah
2. keringkan di bawah matahari
3. rebus hirisan yg sdh kering & tapis
4. minum 2 kali sehari hingga sembuh
5. boleh juga hancurkan buah + air panas... minum bila sejuk

hirisan kering md boleh disimpan lama... banyak dijual di pasaran spt teh...



Back to top Go down
View user profile http://barujumpa.great-forum.com
Admin
Admin


Posts : 305
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Mon Feb 14, 2011 1:52 pm

Back to top Go down
View user profile http://barujumpa.great-forum.com
Admin
Admin


Posts : 305
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Mon Feb 14, 2011 1:54 pm



maklumat tambahan boleh dilihat di sini... http://linaherbs.blogspot.com/2010/02/gods-crownmahkota-dewa.html
Back to top Go down
View user profile http://barujumpa.great-forum.com
Lundayeh original



Posts : 34
Join date : 2011-01-09

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Wed Feb 16, 2011 9:31 am

Tq kinanak Admin moga dgn info yg cukup jelas ini dpt membantu kinanak2 beken luk inan luk met spt yg tersenarai itu dapat menggunakan mahkota dewa,walaupun para pengamal perubatan x begitu setuju tapi saya syorkan cubalah,manalah tau herba ini sesuai dgn tubuh badan kita.
Back to top Go down
View user profile
garam



Posts : 68
Join date : 2011-01-14

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Wed Feb 16, 2011 11:33 am

Sdra ADMIN ...ah ... ini dia informasi yg paling baik

Alkaloids - tawarkan & singkir rabun toksin dlm badan
Saponin - sumber anti bakteria & anti virus, tingkatkan sistem imunisasi badan, kurangkan gula dlm darah & 'blood clotting'
Flavonoids - berguna utk kitaran darah dlm badan & menghalang saluran darah dr tersumbat, kurangkan kolesterol & lemak dlm saluran darah, kurangkan risiko penyakit jantung, mengandungi anti-oksidan & kurangkan kesakitan jika ada pendarahan atau terseliuh
polyphenols - anti allergy (alahan)

APAKAH TIDAK ADA KESAN SAMPINGAN ?

Sekarang ini ...saya makan SPIROLINA & KINGSTON - Rumpai laut, tetapi agak MAHAL.

Saya cari di Gaya Street - Tamu Tenom .... Tak jumpa. Sdra Yakub tidak jual?
Harap dapat POKOK MD dari kawan dgn harga RM350. Dia janji hantar dirumah.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 305
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Wed Feb 16, 2011 1:12 pm

Lundayeh original wrote:
Tq kinanak Admin moga dgn info yg cukup jelas ini dpt membantu kinanak2 beken luk inan luk met spt yg tersenarai itu dapat menggunakan mahkota dewa,walaupun para pengamal perubatan x begitu setuju tapi saya syorkan cubalah,manalah tau herba ini sesuai dgn tubuh badan kita.
ya... cuba sj, mana tahu ok... kan... Smile
garam wrote:
Sdra ADMIN ...ah ... ini dia informasi yg paling baik

Alkaloids - tawarkan & singkir rabun toksin dlm badan
Saponin - sumber anti bakteria & anti virus, tingkatkan sistem imunisasi badan, kurangkan gula dlm darah & 'blood clotting'
Flavonoids - berguna utk kitaran darah dlm badan & menghalang saluran darah dr tersumbat, kurangkan kolesterol & lemak dlm saluran darah, kurangkan risiko penyakit jantung, mengandungi anti-oksidan & kurangkan kesakitan jika ada pendarahan atau terseliuh
polyphenols - anti allergy (alahan)

APAKAH TIDAK ADA KESAN SAMPINGAN ?

Sekarang ini ...saya makan SPIROLINA & KINGSTON - Rumpai laut, tetapi agak MAHAL.

Saya cari di Gaya Street - Tamu Tenom .... Tak jumpa. Sdra Yakub tidak jual?
Harap dapat POKOK MD dari kawan dgn harga RM350. Dia janji hantar dirumah.
tdk tau sama ada semua org sesuai atau ada kesan sampingan... belum berpeluang jumpa, kalau jumpa mgkin mau cuba juga ni...
Back to top Go down
View user profile http://barujumpa.great-forum.com
yacob musa



Posts : 33
Join date : 2011-01-09

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Wed Feb 16, 2011 1:17 pm

setakat ini saya mmg mengamalkan herba MD ni so far saya ok x tekanan darah tinggi dan yg lain2 ,saya amal 2/3 kali perweek,kalau kinanak2 rasa2 mau demam rebus ja MD gerenti ok.Tak percaya test dulu.mengenai pokok contact saya confirm ada....
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 305
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Wed Feb 16, 2011 1:32 pm

ok... nt kami akan contact kinanak yacob...
Back to top Go down
View user profile http://barujumpa.great-forum.com
BUNGKAKIT



Posts : 102
Join date : 2011-01-19

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Fri Feb 18, 2011 11:24 pm

itulah, saudara yacob mesti mulakan bawa produk ini di tamu2 dulu. Bukan semua orang tau di mana rumah saudara...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 305
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Sat Feb 19, 2011 2:32 pm

sayang jika peluang2 begini tdk dibuat betul2...
Back to top Go down
View user profile http://barujumpa.great-forum.com
yacob musa



Posts : 33
Join date : 2011-01-09

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Thu Feb 24, 2011 11:13 am

nanti la kalau ada kelapangan saya cuba,cuma masalahnya kita tidak tahu memproses MD ni sekarang ini cara kampung ja jemur kc kering kalau mau guna rebus itu saja,kalau saudara ada pengetahuan bagaimana mau proses bagi la tips untuk saya
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 305
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Thu Feb 24, 2011 2:38 pm

mgkin sdh kering, lepas tu tumbuk hancur jdkan campuran minuman spt teh pun boleh...
Back to top Go down
View user profile http://barujumpa.great-forum.com
yacob musa



Posts : 33
Join date : 2011-01-09

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Mon Feb 28, 2011 8:11 am

Mungkin cara sdra Admin tu pun boleh . Tp saya selalu rebus je
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 305
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Mon Feb 28, 2011 12:40 pm

tdk sabar saya mendpt MD ini...
Back to top Go down
View user profile http://barujumpa.great-forum.com
Lundayeh original



Posts : 34
Join date : 2011-01-09

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Wed Mar 02, 2011 9:26 am

Saya sudah cuba ini MD ok juga, tapi mesti diamalkan berterusan baru la ada kesan,gout saya pun sudah ok..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 305
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Wed Mar 02, 2011 1:50 pm

dr apa yg sya baca di internet, mmg MD ni bagus... negara2 lain spt indonesia jga mengamalkannya...
Back to top Go down
View user profile http://barujumpa.great-forum.com
Lundayeh original



Posts : 34
Join date : 2011-01-09

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Mon Apr 18, 2011 12:50 pm

oi...sekarang orang semakin mengenali MD ni kpd yg ada pokok tu belajarlah cara untuk berniaga
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 305
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Tue Apr 19, 2011 5:35 pm

haha... betul... yg belum ada pokok, cari2lah & tanam... Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://barujumpa.great-forum.com
yacob musa



Posts : 33
Join date : 2011-01-09

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Thu Apr 21, 2011 11:01 am

kepada yg mempunyai pengetahuan cara pengawetan tlg bagi tips untuk saya
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 305
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Fri Apr 22, 2011 2:59 pm

mgkin dijadikan serbuk & dikeringkan...
Back to top Go down
View user profile http://barujumpa.great-forum.com
Addie



Posts : 18
Join date : 2010-12-05

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Mon May 23, 2011 8:14 am

saya pernah amalkan mahkota dwa... memang ada kesan baiknya...
Back to top Go down
View user profile
garam



Posts : 68
Join date : 2011-01-14

PostSubject: Re: Mahkota dewa   Tue Jul 19, 2011 1:35 pm

Kesaksian Metu' ....... do' bara' uluh aleb yefu dih, ret ne nekuman / nengirup MD kinio teluh bulan. Perlu ame check dara'...kudeng inan SE (side effect). Kudeng na' .... ilung neh MD do' kuh ngubat "asem urat .... reduced inflamation effect".

http://www.indonesiaherbal.com/herbal/indo/mahkota_dewa.html

Dos / akan / irup:

Nanek MD (kireng) 50gm = 3 galas bang AGU (clay pot) selama 30 minit (slow fire).
Nima mecing meteneb / medamey, ngutang / muar 1 sudu' DURU' (madu).
Ngirup amung abpa'. Kuan aco nabpa, muar 3 galas abpa' beruh ..... maya akang 1 luk dita', mecing naa fegkeh neh atau naa warna teh.... (rekomen 3 kua' / 3 aco). Kudeng melaam...aleg ngirup.

GBU
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Mahkota dewa   Today at 5:48 am

Back to top Go down
 
Mahkota dewa
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» setelah Islam & Buddha, kini giliran Hindu jadi target Kristenisasi
» abu hanan &mr.ok : Kisah kontroversi cerita Ka'bah di Mekah
» Asal Kata Allah,arti dan makna
» Haiyaaa, Chinese mo diKristenin pake gathuk2an hurup & budaya China ama cerita Alkitab waaa
» Menarik nieh. Seluruh umat Hindu harus mualaf.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Portal Kg.Baru Jumpa :: PORTAL KG. BARU JUMPA :: RUANGAN KESIHATAN-
Jump to: